Categories


Authors

Опасността от човешкия папиломен вирус

Опасността от човешкия папиломен вирус

image_09.jpg

Съкращението HPV притеснява все повече жени. Човешкият папиломен вирус (HPV - human papillomavirus) е обозначение на голяма група широко разпространени вируси, които имат афинитет да се развиват в клетките на кожата и лигавиците. Известни са над 120 различни вида HPV вируса, които инфектират различни части на тялото, като 15 от тях са високорискови за развитието на рак. Вирусите инфектират всякакви епителни повърхности, когато влязат в пряк контакт с тях - кожата, лигавицата на устата, езика, сливиците, гърлото, вагината и маточната шийка, пениса и кожата около ануса. Още през 1842 г. италиански лекар описва, че проститутките във Верона умират често от рак на маточната шийка. На какво се е дължало това дълго е останало без отговор. През 1962 г. немският професор вирусолог Хералд Цурхаузен (Herald zur Hausen) започва настойчиво да изследва връзката между появата на рак и определени вирусни инфекции.

HPV е най-разпространената полово-предавана инфекция. Например в САЩ 80% от жените до 40 години са инфектирани с един или няколко вида HPV вируси. Повечето от тях не развиват заболяване и въпреки това годишно в света има над 530 000 нови случая на рак на маточната шийка, като 275 000 завършват фатално.

HPV не е сред най-популярните теми у нас, въпреки че България е сред първите в класацията за най-висока смъртност от рак на шийката на матката в Европа, а самият вирус е един от най-разпространените заболявания в полово активна възраст. Безопасният полов акт чрез използването на кондоми е най-добрият начин да се предпазим от болести предавани по полов път.

Папилома вирусът засяга както мъже, така и жени. Обикновено симптомите са почти незабележими, особено при мъжете, но вирусът е изключително опасен и за тях. Диагностицирането на HPV вируса при жените става с посещение при гинеколог и извършването на PAP тест известен с по-популярното название "цитонамазка".

Допълнително се правят още две изследвания за потвърждаване на наличието или липсата на вируса - колпоскопия и ДНК-тест за HPV. При колпоскопията шийката на матката се облива с разтвор, който оцветява променените и инфектирани участъци в бяло.

След като през 1984 г. става ясно, че ракът на маточната шийка се причинява от HPV-16 и HPV-18, започва работата по ваксина, която е произведена през 2006 г. Съществуват само две такива ваксини - Gardasil и Cervarix.

И двете ваксини предпазват от типове 16 и 18 на HPV, които причиняват 70% от случаите на рак на маточната шийка, както и над 60% от другите ракови заболявания на половата система. Тези типове са отговорни и за появата на някой тумори в устата.

Източник: Здравният сайт Vivata.bg - линк към оригиналната статия

Новости при лечението на атопичен дерматит

Новости при лечението на атопичен дерматит