Categories


Authors

Как да се грижим за здравето на очите си?

Как да се грижим за здравето на очите си?

image_03.jpg

Съвременният начин на живот подлага очите ни на сериозни натоварвания, което налага да пoлагаме малки, но редовни грижи за тях, за да отложим максимално далече във времето слагането на очила, както и очните корекции. Зрението е най-важното ни сетиво, без него губим над 80% от цялата информация, която постъпва отвън. Същевременно използваме очите си най-много от всичките си сетива и те по-бързо се уморяват и заболяват, особено ако не полагаме нужните за тях грижи.

Приемаме за нормално, че зрението ни с годините ще отслабне, ще сложим очила или лещи и с това ще коригираме проблема, но не знаем, че ако полагаме малки, но редовни грижи за уморените си очи, можем да отложим с години не само слагането на очила, но и редица тежки очни заболявания като катаракта и макулна дегенерация, които водят до тежко увреждане на зрението.

  1. Не оставяйте дълго време втренчени в монитор или книга, сменяйте концентрацията си върху близки и далечни предмети сравнително често.
  2. Мигайте често - очите са много чувствителни на замърсяване и ролята на непрекъснато овлажнената им повърхност е бързо да се отмият попадналите там прах, пръски и малки частици.
  3. Носете качествени слънчеви очила през лятото - при слънчево време носете очила, които да предпазват очите ви от силната светлина. Най-важна е защитата от UV лъчите, които могат да доведат до ранни или по-късни проблеми с очите и зрението.
  4. Поставяйте предметите, които гледате, точно пред очите си, така че и главата ви да е насочена напред.
  5. Когато очите ви за много уморени, затворете ги за няколко минути, като може да ги наложите с тампони/компреси с хладка отвара от жълт кантарион, кръвен здравец или лайка. Никога не поставяйте на очите си горещи компреси.
  6. Жените задължително трябва да почистват очите си от грим преди лягане - макиажът запушва порите на кожата на клепачите, изтънява миглите и води до инфекции и задържане на замърсявания близо до окото.


Очите са прозорец към света, както и отражение на душата на всеки човек. Ако ги поддържате здрави и бързо разпознавате сигналите, които ви дават, ще се радвате на добро зрение до дълбока старост.

Източник: Здравният сайт Vivata.bg - линк към оригиналната статия

Септопластика - корекция на носната преграда

Септопластика - корекция на носната преграда

Алергиите са най-честата болест на съвремието

Алергиите са най-честата болест на съвремието