Categories


Authors

Новости при лечението на атопичен дерматит

Новости при лечението на атопичен дерматит

img7.jpg

Атопичният дерматит (АД) е хронично, възпалително, кожно заболяване, което се характеризира със сърбящ обрив с типична локализация, генерализирана сухота на кожата и фамилна обремененост. АД е част от т.нар. атопична диатеза или атопичен синдром, включващ освен кожните симптоми, алергични прояви от страна на дихателната система (алергичен ринит, астма), очите (алергичен конюнктивит, блефарит), имунологични отклонения (увеличени имуноглобулини от клас IgE) и специфични характерови особености. Характерен феномен е атопичният марш, а именно преминаването на симптомите от едни органи и системи в други. Така например, кожната симптоматика може да отзвучи, а вместо това пациентите да развият алергичен ринит или астма. Класическата парадигма за лечение с противовъзпалителни средства (най-често кортикостероиди) в случаите на екзацербация еволюира и днес се налага нова стратегия в локалната терапия на АД – проактивно лечение. Същността на този метод е продължаването на локалното лечение, дори и след преминаването на видимите клинични промени (екземата), но в много по-рядко приложение на лекарствата, например само два пъти седмично.

В тази област новостите са свързани с терапевтични режими и избор на медикаменти, които отдавна се използват за лечението на АД. Така например, при тежки, неподдаващи се на локална терапия форми, средство на избор са системните стероиди в ниски и умерени дози. При липса на ефект могат да се включат имуномодулатори като метотрексат, азатиоприн, циклоспорин А и микофенолат мофетил.

Различните разновидности на фототерапия (сeлективна фототерапия, тесноспектърни УВБ лъч - 311 nm; УВА лъчи, ПУВА терапия) намират място в лечението на средно-тежките и тежки форми на АД. Тези методи могат да се използват самостоятелно или в комбинация с други системни или локални терапевтични подходи.

Ролята на храните като фактор, който може да влоши хода на АД е обект на постоянна дискусия. Анализ на данните от сътрудници към Cochrane database reviews не открива неоспорими доказателства за позитивния ефект от избягване на определени храни, с изключение на избягването на яйца при деца с доказана алергия към тях.

Съществуват текстилни материи покрити с микронизирано сребро. Носенето на дрехи Gauger доказва, че носенето на дрехи от такъв текстил редуцира колонизацията на кожата на атопиците със Staphylococcus aureus.

Източник: Здравният сайт Vivata.bg - линк към оригиналната статия

Алергиите са най-честата болест на съвремието

Алергиите са най-честата болест на съвремието

Опасността от човешкия папиломен вирус

Опасността от човешкия папиломен вирус